Archeologicko archeoastronomický magazín

Vzkaz návštěvníkům webu Archas

21.12.2008 13:20

Vážený návštěvníku těchto vznikajících stránek. Pokud se s termínem archeoastronomie setkáváš poprvé, rád bych tě trochu blíže seznámil s tím, co tento termín znamená. Prosím tě tedy o trochu trpělivosti. Astronomie předhistorických kultur je interdisciplinárním oborem astronomie, archeologie, antropologie. Mnohá megalitická místa v Evropě, Egyptě, Severní a Jižní Americe byla patrně nejen shromaždištěm ke kultovním obřadům, ale byla určena i k astronomickým pozorováním. Tento příbuzný vědní obor není již žádnou novinkou. Má za sebou více než jedno století dlouhou historii. Začínal stejně jako každý nový obor, prodělal si své dětské nemoci, čelil zesměšňování ze strany oficiálních vědeckých míst, nesl Kainovo znamení šarlatánství .To je však naštěstí již minulostí. I řada významných českých vědců se zabývala astronomií dávných civilizací, profesor Arnošt Dittrich, Zdeněk Horský a jiní.



Lidé již v dávných časech pozorovali přírodu. Nebyli přírodou obklopeni, žili v ní, byli její součástí po celý život. Příroda člověka živila, ale byla i často velice krutá a lidé nezřídka zápasili o holé přežití. Plynuly věky a lidé zjistili, že některé přírodní jevy se pravidelně opakují. Viděli Slunce vycházet i zapadat každý den na jiném místě obzoru.Viděli, jak každý den stoupá na obloze stále výš a více hřeje, aby po určitém čase zesláblo a uvadlo stejně jako jejich okolní svět. Pozorovali i to druhé, noční světlo, které nehřálo, ale i noc za nocí ubývalo, až se jeho srpek ztratil v ranních červáncích. Po nějakém čase se však objevilo a opět narostlo do tvaru zářícího stříbrného kotouče.



Bylo jen otázkou času, kdy nějaký zvídavý a všímavý člověk učiní první zářez do kosti, kmene stromu, kdy uváže první uzlík na koženém řemínku, vyryje rýhu do kamene. A při dalším východu Slunce či Měsíce znovu a znovu. Později byly tyto značky nahrazeny něčím trvalejším než zářez do kmene stromu. Nejdříve hliněné kruhové valy, později kamenné stavby a často i jednotlivé kameny, umístěné na významných pozorovacích místech v krajině.



Měření času pozorováním nebeských těles nabylo významu již před 10 000 lety s počátky zemědělství na Středním východě. Znalostí a zkušeností mnoha předchozích generací bylo použito ke stanovení doby, kdy je třeba zasít, sklidit či vyhnat dobytek na pastvu. Žádná starověká civilizace a první státní útvary se neobešly bez měření času a kalendáře. Na tyto kultury však hledět nebudeme. Vrátíme se ještě o tisíc let nazpět do doby, kdy kamenné bloky egyptských pyramid ještě čekaly v lomech na své stavitele. Do české kotliny pozdní doby kamenné, 7000 let proti toku času.



Tehdejší příroda Střední Evropy byla drsná a nedala člověku nic zadarmo. Naši předkové nemohli počítat s mnoha teplými dny, dlouhým slunečním svitem, plochami rodící půdy a dvojí roční sklizní. Většina území byla pokryta souvislým kobercem listnatých lesů v podhůří hor s bažinami. Vyrvat jí kousek úrodné půdy bylo velmi pracné a výsledek byl značně nejistý. Trojnásobný zisk zrna, oproti setbě, to už byla velmi dobrá úroda. Člověk té doby musel tedy pečlivě volit čas kdy zasít a kdy sklidit. Byla to leckdy otázka přežití. Jeho znalosti pohybu Slunce a ostatních nebeských těles rázem nabyly na svém významu. Nezáleží na tom, že tyto údaje byly známy jen úzké vrstvě zasvěcených, kteří pochopitelně těchto znalostí využili k privilegovanému životu.Tyto znalosti však umožnily přežít všem a to bylo podstatné.



Ještě dnes se můžeme na území Čech setkat s tajuplnými kameny či řadami, které jsou opředeny množstvím lidových pověr a pověstí. Plynula staletí a pohanské kultovní symboly na sebe většinou přijaly znaky křesťanství, což je uchránilo od zničení. Až do dnešních dnů.

Jejich tvůrci odešli, ale jejich dílo zůstalo. Pocity nadřazenosti a pohrdání k jejich práci však bychom mít neměli. Minuli jsme se jen o 200 generací. Byli to tedy již naprosto stejní lidé jako my. Zaslouží si naopak naší úctu, protože k přežití museli použít něco, na co my už leckdy zapomínáme. Je to rozum.

Jejich práce bychom si měli vážit a o památky na ně se starat, pečovat o ně a ze sobeckých zájmů je neničit.


Karel Dudek

archeoas@seznam.cz

Vyhledávání

Novinky

19.04.2011 18:36

Slavnost Slunce v Markvarticích

Pozvánka do čtyřúhelníkových valů u Markvartic....
01.10.2010 19:52

Podzimní rovnodennost v Markvarticích

Serie fotek ve Fotogalerii dokumentuje východ...
07.08.2010 09:27

Putování po Skotsku II. Kilmartin Glen

Zatímco cesta z Kintraw do Kilmartin Glen trvá...
30.07.2010 14:43

Nebra Sky Disk

Před časem rozvířil veřejnost nález pozoruhodného...
13.07.2010 22:21

Kounovské kamenné řady

V následujícím textu nabízím trochu jiný pohled...
04.07.2010 14:00

Interpretace čtyřúhelníkových valů u Markvartic

V následujícím textu jsou shrnuty výsledky našich...
04.07.2010 12:15

Informace pro návštěvníky valů u Markvartic

Informace pro návštěvníky.pdf (1,7 MB)
04.07.2010 11:24

Omluva návštěvníkům stránek

Více než rok zely stránky Archasu prázdnotou....
07.03.2009 15:59

Letecká archeologie pro amatéry

Jednou z důležitých...
01.02.2009 11:47

Putování po Skotsku I. Kintraw

...
30.12.2008 14:01

Přání do roku 2009

Všem našim příznivcům hodně štěstí a spokojenosti...
21.12.2008 15:37

Sluneční brány

...
21.12.2008 13:20

Vzkaz návštěvníkům webu Archas

Vážený návštěvníku těchto vznikajících stránek....

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode